
El Taller Documental Creatiu de la Bonne és un curs dirigit a dones que volen desenvolupar-se en el terreny del Documental Cinematogràfic, fent un recorregut teòric des dels inicis del gènere fins a desenvolupar una expèriencia pràctica cinematogràfica.
L’objectiu és crear tres documentals amb visió feminista, realitzats en equips formats per les mateixes alumnes i amb l’acompanyament de professionals tècniques i docents durant tot el procés.
El taller sencer són 144h i està format per 2 blocs, un teòric (63h) i un pràctic (81h). Oferim la possibilitat de cursar només el bloc teòric, aquest últim obert a tots els públics.
BLOC TEÒRIC
Al bloc teòric es tracten disciplines que abasten diferents aspectes: la Teoria i context històric del documental, l’Escriptura de guió, la Producció i la Realització, el Llenguatge i pràctica de la Càmera, el So i el Muntatge, així com també la Innovació i la difusió Transmèdia.
Cada setmana hi haurà masterclass amb les professionals més destacades del sector, especialitzades en aquests temes. Al voltant d’això, creem a la Bonne un espai de trobada i debat on generar xarxa i donar suport als projectes audiovisuals de les dones.
El curs compta amb un equip docent de primera línia format per professionals dels diferents àmbits que integren el món documental:
Belkis Vega
(La Habana, Cuba). Guionista i directora, fonamentalment de cinema documental, ha dirigit 3 llargmetratges de ficció per a TV i més de 50 documentals, amb diversos premis internacionals. És també assessora i productora de pel.lícules documentals. Des de 1993 alterna la labor artística amb la docència en cinema documental a l’Institut Superior d’Art de Cuba, a l’Escola Internacional de Cinema i TV de San Antonio de los Baños –EICTV- i a nivell internacional en països com Espanya (Escola Superior de Cine i Audiovisuals de Catalunya –ESCAC-, Facultat de Comunicació de Santiago de Compostela, Centro de Cine de Canarias amb la Universitat de La Laguna, Escuela de Cine de Vigo –EGACI-) així com a Estats Units, Brasil, Veneçuela, Mèxic i Puerto Rico.
Marta Andreu
Des de 2001 fins 2015 ha coordinat el Màster en Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on actualment imparteix tallers d’escriptura. Imparteix tallers d’escriptura de projectes documentals i seminaris en documental de creació en múltiples països. Creà i dirigí “El laboratori del retrat filmat”, produït pel festival Play-Doc, “Docs in Progress”, residència dedicada al muntatge documental i la residència “Filmar el paisatge” a les illes Açores (2011).
El 2004 crea Estudi Playtime, focalitzat en documentals de creació i, en especial, primeres pel.lícules. El 2015 crea l’espai WALDEN per a escriptura de projectes documentals.
Marta Selva
Professora de cinema i audiovisuals a la Universitat Rovira i Virgili, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Autònoma de Barcelona. Co-directora, junt amb Anna Solà, de la Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, Drac Màgic, i de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.
Anna Solà
Professora associada de Cinema, Vídeo i Televisió de l’Escola Multimèdia de l’Universitat Politècnica de Catalunya i ha treballat en diversos àmbits de la crítica i la didàctica cinematogràfica. És co-directora, junt amb Marta Selva, de la Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, Drac Màgic, i de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. És membre de l’Associació de Crítics i escriptors cinematogràfics i Membre d’Honor de l’Acadèmia de Cinema Català.
Imma Merino
Professora d’Història del cinema i d’Anàlisi dels mitjans de comunicació a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona i imparteix l’assignatura Documental de creació al Màster en cinema de la Universitat Pompeu Fabra. Des de fa vint-i-cinc anys escriu regularment sobre cinema i temes culturals al diari El Punt/Avui i és col·laboradora del suplement Cultura(s) de La Vanguardia i de la revista cultural L’Avenç.
Isa Campo
Professora de direcció cinematogràfica a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, productora, guionista i realitzadora. Ha escrit els llargmetratges de ficció “La propera pell” (d’Isa Campo i Isaki Lacuesta), “Los pasos dobles” (Isaki Lacuesta, Concha de Oro San Sebastián 2011), “Los condenados” (Isaki Lacuesta, Fipresci Festival de San Sebastian 2009), i els llargmetratges documentals “La noche que no acaba” (Isaki Lacuesta), “El cuaderno de barro” (Isaki Lacuesta, Golden FIPA 2011) i “Game Over” (Alba Sotorra).
Eva Valiño
Sonidista. Ha treballat amb directors com Jaime Rosales, Manuel Martín Cuenca, Icíar Bollaín, Pere Vilà, Jose Mª de Orbe, Víctor Kossakovsky, Mariano Barroso, Roger Gual o Julio Wallovits entre d’altres. El 2014 fou nominada al millor so per la pel.lícula Caníbal de Manolo Martín Cuenca , el 2002 obté el Goya al Millor So per Te doy mis ojos d’Icíar Bollaín.
Eli Prandi
Realitzadora, directora de fotografia i operadora de càmera. Ha treballat com a directora de fotografia amb Joan Marimón, Pere Portabella i Mabel Palacin, entre d’altres. Imparteix classes i tallers sobre tècnica cinematogràfica en diferents escoles de cinema i universitats d’Espanya i França.
Cosima Dannoritzer
Realitzadora i guionista, ha treballat per a canals de televisió com Deutsche Welle, BBC, Channel 4, Arte, TVE i TVC, enfocada en la ciència, història i l’ecologia. Els seus documentals ‘Comprar, tirar, comprar’ i ‘La tragèdia electrònica’ han estat emesos internacionalment i han guanyat diversos premis en festivals.
Neus Ballús
Directora de cinema i guionista. El seu primer llargmetratge, La plaga (2013), es va estrenar internacionalment a la 63a edició de la Berlinale, ha guanyat quatre Premis Gaudí 2013 i ha estat nominat als Premis LUX 2013 i als European Film Awards, a més de tenir-ne una als Premis Goya. Llicenciada en Comunicació audiovisual i màster en Documental de creació per la Universitat Pompeu Fabra, ha filmat també els curtmetratges La Gabi (2004), L’avi de la càmera(2005) i el documental Immersió (2009), filmat sota l’aigua d’una piscina pública, que va rebre el Premi al Millor Curtmetratge al festival ALCINE.
BLOC PRÀCTIC
El bloc pràctic consta de les fases d’Investigació, Rodatge, Muntatge i post-producció d’àudio i vídeo, totes elles amb el suport de Tutories setmanals per als diferents grups, guiades per 3 professionals del Documental. El muntatge i la post-producció es duen a terme amb muntadores professionals i especialistes en retoc de so i d’imatge.
Els documentals resultants s’estrenaran a la Mostra Internacional de Films de Dones 2016.
Preus
Taller Documental (bloc teòric + bloc pràctic): 1300 euros
Bloc Teòric: 600 euros (obert a tots els públics)
Descompte SociAmiga 10%
Lloc
Edifici del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (La Bonne – 2a i 3a planta)
Horari
Curs sencer
Del 4 de març al 24 de juny 2016.
Dilluns, dimecres i divendres de 17.30 a 20.30h
Bloc teòric
Del 4 de març al 22 d’abril
Mares
La Bonne posarà a disposició de les alumnes el Servei d’Acompanyament de Criatures: les mares que vulguin cursar el Taller podran portar les seves criatures a la Bonne, on una professional se’n farà càrrec durant l’horari del curs.
Per a més info i matrícules
Descarrega el formulari, omple’l i envia’l a: tallerdoc@labonne.org