
Un projecte que vol facilitar la promoció de la llengua catalana entre les dones que transiten La Bonne.
La Bonne s’ha convertit en un espai d’intercanvi cultural on hi participen diferents tipus de dones: dones professionals de la cultura, dones que treballen amb l’art i la cultura com a vehicle d’integració social i intercultural, dones que defensen el valor del treball de les cures… amb treball en xarxa amb diferents entitats de dones. Una d’aquestes entitats que transiten La Bonne és Sindillar. Sindillar és el primer sindicat independent de dones treballadores de la llar i la cura a Catalunya i a l’estat espanyol. Des del seu naixement –novembre 2011– treballa en xarxa amb La Bonne, amb l’objectiu de desenvolupar l’autonomia i l’apoderament de les treballadores de la llar a través d’activitats culturals. Les dones vinculades a Sindillar són dones migrades procedents de més de 15 països diferents (Equador, Xile, Colòmbia, Mèxic, Paraguai, Uruguai, Cuba, Bolívia, Pakistan, Índia, Senegal, Marroc, Nepal, Nigèria, Panama, Costa Rica, Hondures, Brasil, Argentina… Atén un col·lectiu de dones migrades que treballen en diferents àmbits al voltant dels treballs de cura, i que viuen en un context complex de discriminació caracteritzat per l’explotació, la pobresa, la desigualtat, els prejudicis i la informalitat, factors que les situen en l’exclusió social i laboral i en situació de desigualtat d’oportunitats i drets. Sindillar els ofereix un marc associatiu per organitzar-se i per donar-se suport mutu, els dóna suport en la defensa dels seus drets i els facilita accedir a altres recursos formatius i fins i tot de lleure i socialització, per tal de promoure la seva integració.
Un dels aspectes claus en la integració dins de la societat d’acollida és l’ús de la seva llengua, per això hem dissenyat el projecte De dona a dona, de manera creem parelles lingüístiques entre les dones de les dues entitats, La Bonne i Sindillar, generant l’intercanvi lingüístic entre dones catalanoparlants i dones que a poc a poc començaran a ser-ho.
Posem en contacte una dona que parla el català amb una altra que no ho fa habitualment amb els feminismes i la cultura com a nexe d’unió.
L’objectiu és mantenir converses d’una hora a la setmana durant un període de sis mesos entre 10 parelles linguístiques amb un total de 20 dones participants. A les sessions si es cau, podrem utilitzar materials de suport per l’aprenentatge de la llengua: làmines, materials didàctics, recursos de suport, fotocòpies…





Projecte finançat per part de l’import de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.