
Un repàs de les novetats i estrenes de la Comunitat Bonne
Març és sinònim d’onada feminista, però a la Bonne tenim clar que les pràctiques feministes han de ser-hi cada dia de l’any. És per això que creiem necessari posar en valor i visibilitzar els treballs de les nostres còmplices i companyes de viatge i lluita. Fem un repàs per les novetats de les artistes i còmplices que formen part de la Comunitat Bonne:
Clara Peya i Marinah presenten nous treballs discogràfics
Clara Peya presenta el seu nou treball “Perifèria”, després de treure els singles “La Niña” i “Mujer Frontera”, amb Ana Tijoux i Alba Flores. Un àlbum que parla dels marges, d’aquelles que habitem les múltiples perifèries que existeixen, però que es miren des de la distància. Des de les perifèries emocionals fins a les persones que no tenen el privilegi de tenir un altaveu. La Clara aprofita la música per donar veu a totes aquestes perifèries i emocions de les que no es parla.
Marinah ens descobreix en el nom del seu nou àlbum una declaració d’intencions. Heroínas: existir es vencer és un homenatge a totes aquelles heroïnes quotidianes que no es reconeixen prou. Un cant a totes les que resisteixen cada dia, sostenen la vida, i la fan més amable a les altres. Un cant soror a totes les dones que són heroïnes i potser mai ho han sabut, perquè sovint aquesta història no s’explica.
Les col·laboradores de la Bonne als Gaudí
La Bonne felicita a tres col·laboradores i amigues nominades als Premis Gaudí, i a Alejandra Molina pel Gaudí a millor so.
Alejandra Molina, guanyadora del Gaudí a millor so, tècnica referent de Ràdio Paquita. Premiada juntament amb Amanda Villavieja i Fernando Novillo per Las Niñas.
Film també guanyador a millor pel·lícula en llengua no catalana, en la que ha format part com a productora Valérie Delpierre, professora del Laboratori Feminista de Creació Documental.
A millor muntatge, Ana Pfaff, també professora del #LabFemDoc. Nominada per la pel·lícula La Mami.
L’enhorabona a totes!
50 anys del Drac Màgic
Les companyes de viatge de Drac Màgic fan 50 anys i per celebrar-ho organitzen un acte de presentació de l’aniversari. L’acte serà el 23 de març a les 19h a la Filmoteca de Catalunya.
Esperem que siguin molts més anys transformant imaginaris des de la cultura audiovisual.
Nous llibres imprescindibles
María-Milagros Rivera Garretas presenta un nou llibre: El placer femenino es clitórico. Un llibre que parla de la fascinant i perillosa aventura que és gaudir del plaer de ser dona avui en dia. Milagros es pregunta, com pot ser que tantes dones ens haguem allunyat del plaer propi, adoptant com orgasme femení l’orgasme de l’home? A partir d’històries el llibre vol fer conèixer els recorreguts del plaer i l’orgasme clitòric des de les pròpies dones.
Protagonistes també les companyes de Sindillar en el llibre Cuidadoras. Un llibre d’Ernest Cañada il·lustrat per María Romero, en el que parlen de les històries de les treballadores de la llar, del servei d’atenció domiciliaria, i de residències. Un llibre que posa de manifest la importància de cuidar les que cuiden.

Artistes que ens (re)connecten amb l’entorn
Mónica Rikić i Anna Carreras Sales són les artistes visuals seleccionades pel projecte Contested Desires, un projecte transnacional que explora l’herència colonial europea i la influència que té en la cultura.
Anna Carreras és l’autora de Rugas da História Fendas na Paisagem, una instal·lació visual que crea una imatge de la pell, amb les seves arrugues i esquerdes. Amb la premisa que la memòria històrica i les narratives són construïdes pels guanyadors, l’Anna es pregunta: com donen forma aquestes narratives a les nostres identitats? Com forma part de qui som aquest llegat? Aquesta herència cultural deixa petjada a les comunitats?
A Lagos, Portugal, i en el context del projecte Contested Desires, l’artista va explorar colors i textures de les que estem fets. Fusionant el passat i el present, amb el que implica el patrimoni cultural, l’entorn, la natura, i la contribuició pròpia. Una imatge que és sempre cambiant i nova, i que reflexa les complexitats i diversitats.
En el cas de Mónica Rikić, és una artista tecnològica i programadora creativa que basa la seves pràctiques en codis, electrònica, i objectes analògics per crear treballs interactius i jocs experimentals. Les seves línies d’interès principals són basades en l’impacte de la tecnologia, anant des de la coexistència humans-robots, fins a la reapropiació dels sistemes i dispositius tecnològics per tal de manipular-los i repensar-los a partir de l’art.
Rikić proposa noves maneres d’interactuar amb el món digital, des d’un punt de vista que pot ser educacional o sociològic.

Fotografia amb ulls de dona
L’esplanada del Born Centre de Cultura i Memòria es convertirà en un espai per acullir i reivindicar el paper de les dones en la fotografia. L’exposició “Barcelona fotògrafes”ens porta a fer un recorregut per la història recent de la ciutat, però des dels ulls de les dones que sovint han estat oblidades.
70 imatges de 21 fotògrafa ens reconstruiran Barcelona des de la Segona República, amb fotogràfes com Margaret Michaelis o Dora Maar, que fugen del nazisme; fins als anys 90, havent passat per la Guerra Civil i el franquisme. La Barcelona del passat recent vista amb nom de dona.
L’exposició es basa en el llibre Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas, un llibre amb edició i textos de la nostra companya i còmplice Isabel Segura