
- Total d'hores: 30 hores | 10 sessions
- Any: 2023
- Horari: del 19 d’abril al 21 de juny | Dimecres de 17:00 a 20:00h
- Preu: 280 euros. 20% descompte si ets SòciAmiga, i 10% si ets usuària del Carnet Jove, estàs en situació d'atur, jubilada o si ets membre de Dones Visuals, del GAC, del PAC o de l’AMMAC
- Màxim de persones: 10
- Professora: Mariona Solé Altimira (1983) és llicenciada en Periodisme per la UAB. Entre el 2016 i 2017 cursa el Màster en Documental de Creació de l’IDEC (Universitat Pompeu Fabra).
Des de 2013 es dedica a el muntatge cinematogràfic formant part de l'equip de Carlos Marquès Marcet com ajudant de muntatge a 10.000KM (Goya a direcció novell), Tierra Firme i Els dies que vindran (millor pel·lícula i millor direcció al festival de Màlaga 2019) i de Neus Ballús a El viatge de la Marta.
Entre la seva filmografia com a muntadora destaca la sèrie documental Pa'lante d'Aldemar Matias per a TV Brasil (2017), 918 Gau (2021) d'Arantza Santesteban (millor pel·lícula Docslisboa, millor pel·lícula documental Torino Film Festival, premi Latexos Novos Cinemas) i el llarg documental El sostre groc d’Isabel Coixet (2022, estrena mundial a secció oficial del SSIFF i premi Otra mirada rtve). També ha format part de l’equip de muntatge de Lo de Évole (Producciones del Barrio) en la seva segona temporada (2020-2021). En ficció destaca la col·laboració amb Gerard Oms en els seus dos curtmetratges Inefable (millor curtmetratge Festival de Huesca 2021) i Has estado hace tiempo (estrena espanyola a SEMINCi 2022) i ha comuntat amb el director Alex Lora Unicornis, produïda per Inicia Films.
www.marionasole.com
Programa
El muntatge és el procés d’esculpir una pel·lícula, on ens enfrontem al material rodat, li donem forma i el resignifiquem. Un procés creatiu pacient i minuciós que a vegades desafia els temps i les lògiques de la indústria. Un ball entre reflexió i intuïció, on els passos es donen tant amb el cap com amb l’estómac.Aquest taller és una invitació a seure a la sala de muntatge per compartir mirades i processos; per aprendre a teixir imatges. Ens focalitzarem en les peculiaritats del muntatge en el cinema documental, tant des de la perspectiva del llenguatge fílmic com del procés tècnic.
Durant el curs analitzarem una sèrie de pel·lícules documentals contemporànies a partir del muntatge. Partirem d’una selecció de 10 pel·lícules representatives de llenguatges o gèneres del cinema documental (observacional, narratiu, híbrid, retrat, diari, assaig, found footage,...) que veurem a casa abans de cada sessió setmanal. Comentant el muntatge de les pel·lícules anirem desgranant en què consisteix el procés d’edició i reflexionarem sobre l’estructura, el ritme i l’estètica del muntatge.
A través de repassar alguns dels projectes que he muntat ens familiaritzarem en com organitzar i abordar el muntatge d’una pel·lícula i coneixerem els estàndards de fluxos de treball en edició: característiques bàsiques del vídeo digital, organització del material i del projecte, tècniques d’etiquetatge i classificació del material, estàndards de treball en muntatge i fluxos de postproducció.
Finalment cada alumna posarà en pràctica tots aquests aspectes tècnics i estètics muntant una peça documental partint d’un mateix found footage. Es treballarà amb el programa d’edició Première Pro, del qual és recomanable tenir unes nocions bàsiques. Muntarem durant el taller per també poder resoldre dubtes tècnics que van sorgint en el procés i compartir recursos, però l’enfoc principal del curs no és el maneig d’un programa d’edició. Per això si alguna participant treballa habitualment amb algun altre software d’edició també serà compatible.
A més a més, si alguna de les participants té un projecte propi en fase de muntatge, el taller també serà un espai de visionat i anàlisi d’aquests projectes.
INSCRIPCIONS TANCADES.