
Inscriu-te aquí!
Volem que aquest laboratori sigui un espai de descoberta d’autores i un espai per a compartir, d’una manera participativa, lectures que introdueixen temes com ara el cos, la natura o la construcció de la identitat.
Ens proposem, a partir de les lectures realitzades, plantejar estratègies d’escriptura basades en el concepte de permeabilitat, contagi i collage de llenguatges. La construcció dels propis texts, seran doncs, resultat de les consignes que ens permetran concebre l’escriptura com a ritual col·lectiu compartit en temps real i també com a exercici solitari.
Abordarem l’escriptura des d’una perspectiva de gènere basada en formes de transmissió del coneixement no patriarcals. En aquest sentit, la lectura de bibliografia teòrica, poètica i narrativa anirà acompanyada de referències a les diverses formes de la cultura popular oral (sense establir jerarquies entre la llengua oral i la llengua escrita).
Es plantejarà l’exercici literari a partir de la relació entre escriptura, gènere, poder i privilegi.
- Presencial amb possibilitat de fer-lo Online!
- Total d'hores: 8 hores
- Any: 2022
- Horari: 3, 10, 17, 24 de maig. De 18:00h a 20:00h
- Preu: 50 euros (20% descompte si ets SòciAmiga, i 10% si ets usuària del Carnet Jove, estàs en situació d'atur o jubilada)
- Màxim de persones: 20
- Professora: ||Flor Braier Kantor va publicar Bambalinas (Editorial Vinciguerra, Buenos Aires, 2008) a partir del premi atorgat per la Asociación Argentina para la Poesía i Los nombres propios (Editorial Caleta Olivia, 2018). Amb el seu últim llibre, va participar com a autora convidada al Festival Barcelona Poesia. Alguns dels seus poemes formen part de l’antologia Poemas y relatos desde el Sur (Edicions Carena, Barcelona, 2001).
És llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i s’ha especialitzat en estudis de gènere. Ha exercit com a professora titular de les assignatures Panorama de la Literatura; Literatura Argentina i Llatinoamericana; i Història del cinema a la Escuela de Arte Multimedial Da Vinci de Buenos Aires durant més de deu anys. Egressada en Creació Literària del Máster de la Universitat Pompeu Fabra, aquest any coordina al Goethe Institut el Laboratori de creació poètica i sonora juntament amb l’escriptora Gabriela Bejerman. També imparteix “Melodías para armar un mundo”, el taller d’escriptura amb perspectiva de gènere des de les narratives i poètiques d’escriptores llatinoamericanes juntament amb Laura Sbdar.
Ha coordinat tallers d’escriptura creativa al mòdul destinat a dones del Centre Penitenciari Can Brians.
Ha participat en diferents performances y projectes multidisciplinaris. Com a realitzadora i performer va fer Disastro basada en La escritura del desastre de Blanchot i juntament amb Mireia Calafell, amb el suport d’ArtsMoved va realitzar el recital de poesia i audiovisuals De dos, en diversos centres d’art. També és actriu i música. Ha compost bandes sonores per a cinema, televisió i teatre. Com a solista, els seus discos són: Pony Feelings (2011), Río (2014), Nit (2017) y Duermen los animales (2019).
Egressada del postgrau en Traducció Literària (UPF-BSM de Barcelona), actualment treballa com a traductora i editora d’una antologia de poesia feminista anglosaxona.
Programa
El taller proposarà diferents disparadors creatius per elaborar textos cada setmana. Durant la trobada es llegiran i comentaran alguns dels textos produïts per les participants i també hi haurà exercicis per desenvolupar entre classe i classe. La lectura oral dels materials ens permetrà tenir en compte la dimensió oral de la paraula, propiciant els factors fònics i rítmics de la poesia.• Punts de partida de l’escriptura poètica:
-L’autorretrat: Victoria Santa Cruz.
-Les interrogacions: Irene Gruss.
• La natura com a escenari i paisatge interior:
-Els jardins secrets i l’erotisme de la natura: Diana Bellesi.
-Màgia, natura, mitologia i misteri: Marosa di Giorgio.
• Llengües i llenguatges com a matèria per a la construcció del text literari - Les paraules familiars, els lèxics domèstics i l’autobiografia: Natalia Ginzburg -Memòries, records i reflexió sobre les identitats migrants: Sylvia Molloy
• Escriptures de la intimitat:
-El diari literari relacionat amb la biografia: Audre Lorde, Alejandra Pizarnik i Virgina Woolf
-Els gèneres “menors” i l’elogi de les formes mínimes: Tamara Kamenszain
• Les mirades de les dones sobre les dones:
-El temps de l’aprenentatge: Hebe Uhart
-Les estratègies de la societat per ignorar la producció literària de les dones: Joanna Russ
-Les possibilitats del llenguatge i la poesia com a eines polítiques de resistència i unió entre les dones: Adrienne Rich