
Inscriu-te aquí!
- Total d'hores: 14 hores | 7 sessions (3 on-line i 4 a l’estudi de Ràdio Paquita)
- Any: 2021
- Horari: Del 14 d’octubre al 25 de novembre. Les sessions es duran a terme els dijous de 17:30 a 19:30h. Les sessions pràctiques seran presencials i es duran a terme en grups de màxim 10 persones. Sessions teòriques online: 14, 21 i 28 d’octubre Sessions pràctiques a l’estudi de Ràdio Paquita: 4, 11, 18 i 25 de novembre de 17:30 a 19:30h
- Preu: 110 euros | 50% de descompte per a les residents de Ràdio Paquita 2021, 20% descompte si ets SòciAmiga, i 10% si ets usuària del Carnet Jove, estàs en situació d'atur, jubilada o si ets membre de Dones Visuals, del GAC, del PAC o de l’AMMAC).
- Màxim de persones: 20
- Professora: Doris Boira | 29 de gener del 1969
És doctorada en comunicació audiovisual i llicenciada en periodisme. Actualment és responsable de projectes de sostenibilitat i gènere a “La Fàbrica” cooperativa. Membre de la xarxa internacional Women4Climate, el projecte S.O.S.tenibilit’art i la comissió per la transició ecosocial de la XESS. Trajectòria professional en mediacions comunitàries, processos participatius i gestió innovadora de les relacions i organitzacions. Ha desenvolupat metodologies innovadores per acompanyar processos socioculturals en situacions de complexitat i ha realitzat recerca entorn la diversitat cultural i els mitjans de comunicació per a la Mesa per a la Diversitat de l’Audiovisual del CAC. Vinculada durant 15 anys a ràdios comunitàries a Catalunya i a la xarxa Amarc-Europa amb projectes de gènere i multiculturals.
Alejandra Molina
Nascuda a Mèxic D.F, estudia comunicació audiovisual on s'especialitza en so directe, després al muntatge d'àudio i disseny sonor per a cinema i televisió. També participa en projectes d'art sonor. Després de gairebé 10 anys d'experiència en el camp, es muda a Barcelona a fer el Màster en Documental Creatiu a la UAB, on impartirà classes i tutories de so en directe l'any següent. Realitza el documental sobre el director de culte Joaquín Jordá "No tiene sentido… estar haciendo así, todo el rato sin sentido" que guanyarà el premi a el millor documental al Festival Alcances 2008 i ha estat programat a BAFICI, Màlaga, Mirades-doc. Actualment està en fase de desenvolupament de la seva pròxima pel·lícula «Toña» guanyadora de la subvenció de l'IMCINE. Estudia el màster en Art Sonor de la UB. Paral·lelament treballa com a muntadora i dissenyadora de so en projectes de llargs documentals, com "Volar" de Carla Subirana, "Next" d'Elia Urquiza i "El gran vuelo" de Carolina Astudillo, premiats al Festival de Màlaga 2015. Guanya el premi a el millor so al festival DocumentaMadrid 2018 amb la nova pel·lícula d'Astudillo, "Ainhoa: yo no soy esa". Guanya també el Gaudí 2021 a el millor so per "Las Niñas", dirigida per Pilar Palomero juntament amb Amanda Villavieja i Fernando Novillo.
Programa
OBJECTIUSLa formació té l’objectiu general d’apropar les dones al mitjà radiofònic de manera accessible i crítica, familiaritzant-se amb els recursos sonors i adaptant-los a les iniciatives, necessitats i motivacions existents per comunicar més enllà dels convencionalismes.
A través de la formació accedirem als coneixements bàsics per poder fer un programa de ràdio des de coneixement del mitjà radiofònic (elements del discurs radiofònic), explorant què volem comunicar (missatge) i com podem fer-ho (gèneres radiofònics), així com a qui ens volem adreçar (audiència potencial) amb un llenguatge inclusiu.
Concretament, aprendrem com plantejar un programa de ràdio/podcast des de diversos formats/gèneres per a generar un discurs propi per tal de transcendir el discurs patriarcal de manera conscient i creativa.
A QUI VA ADREÇADA?
A dones diverses amb ganes de comunicar i prendre la paraula des de la seva pròpia vivència, individual i col.lectiva, per tal de compartir-la des del mitjà radiofònic.
Tot i que no cal tenir experiència prèvia, sí que es requereix que les participants tinguin entre mans la idea o el desig de crear el seu propi programa de ràdio o podcast.
COM S’ENFOCA?
La formació es planteja com un procés d’acompanyament “en femení” que ens aproparà al que representa el mitjà radiofònic en un sentit ampli:
- Partint de les vivències relacionades per tal de poder desconstruir el rol de les dones en el discurs mediàtic convencional.
- Explorant espais de comunicació possibles des del desig de comunicar i les iniciatives particulars i col.lectius existents.
- Aprofitant el màxim potencial del mitjà radiofònic per a diversos propòsits discursius.
- Propiciant el “Learning by doing”, és a dir, aprenent mentre practiquem en col·lectiu.
- Integrant cap, cor i mans en un procés holístic d’aprenentatge que aplega la ment, l’emoció i l’acció.
QUÈ OFEREIX?
-Marc conceptual sobre el gènere i la comunicació.
-Marc de comprensió del discurs radiofònic i els gèneres.
-Marc pràctic d’aplicació dels aprenentatges.
COM S’ESTRUCTURA?
En 3 blocs temàtics que integren la vessant conceptual i la pràctica per a la seva aplicació a nivell individual i colectiu.
Un total de 7 sessions de 2 hores cadascuna (3 on line i 4 a l’estudi de Ràdio Paquita).
Amb tasques a preparar amb antelació pel seu màxim aprofitament i referències per aprofundir després de cada sessió.
Marc conceptual
*Online | a través de la plataforma "Zoom".
Sessió 1: Gènere-comunicació i impactes en el (mal)tractament informatiu de les dones.
De la victimització a la presa de paraula.
Marc Radiofònic
*Online | a través de la plataforma "Zoom".
Sessió 2: Sessió 4: Discurs i estereotips. El repte de noves narratives des del què som i on volem arribar.
Sessió 3: Llenguatge inclusiu on capiguem totes des de la nostra diversitat.
Marc Pràctic
*Presencial | A l'estudi de Ràdio Paquita, a La Bonne.
Sessió 4: Experimentant amb els elements sonors: veu, silenci, música, efectes. De les falques als paisatges sonors.
Sessió 5: Encarnant el discurs: locució i escolta conscient.
Sessió 6: Aprenent dels gèneres radiofònics: entrevista, tertúlia, informatiu, debat i hibridacions.
Sessió 7: Co-creació d’un programa/Podcast col·lectiu a partir de les iniciatives existents.
Nota: El curs es portarà a terme parcialment a través de la plataforma online "Zoom". Una vegada formalitzada la inscripció i el pagament, rebràs un correu electrònic abans de l'inici del taller indicant les instruccions així com l'enllaç al qual has d'accedir per realitzar les sessions.