
Inscriu-te aquí!
- Total d'hores: 16 hores
- Any: 2021
- Horari: divendres 1, dilluns 4, dimecres 6 i divendres 8 d'octubre, de 17h a 21h.
- Preu: 190 €. 20% descompte si ets SòciAmiga, i 10% si ets usuària del Carnet Jove, estàs en situació d'atur, jubilada o si ets membre de Dones Visuals, del GAC, del PAC o de l’AMMAC
- Màxim de persones: 10
- Professora: Eva Valiño neix a Barcelona el 1969, després de cursar els estudis universitaris de Ciències de la Informació i Arts Escèniques a ISAEA viatja a Costa Rica, país en el qual treballa com copy publicitària durant tres anys. El seu treball li ofereix la possibilitat de descobrir la capacitat expressiva del so en el llenguatge audiovisual. Més tard decideix cursar estudis musicals i viatja a Nova Orleans, on prepara les proves d'ingrés a l'escola internacional de Cinema i Tv de San Antonio de los Baños, Cuba, en l'especialitat de So.
Després de graduar-se com experta en so a la EICTV, torna a Europa i comença una llarga carrera dedicada a la gravació de so directe en el cinema, que la porta a treballar amb directors de gran prestigi internacional com: Jaime Rosales, Icíar Bollaín, Carla Simón, Manuel Martín Conca, Roger Gual, Laurent Cantet, Marc Recha, Pere Vilà, Jose Ma de Orbe, Víctor Kossakovsky, Mariano Barroso o Julio Wallovits, entre d'altres.
Paral·lelament es dedica a l'estudi i anàlisi de la banda sonora al cinema i imparteix seminaris d'expressió sonora en diferents universitats i centres educatius del país. El 2109 és nominada als premis Goya per la seva feina a la pel·lícula YULI dirigida per Icíar Bollaín, el 2014 va ser nominada a millor so per la pel·lícula Caníbal de Manolo Martín Cuenca i al 2002 va obtenir el premi Goya a la Millor So pel seu treball en la pel·lícula Te doy mis ojos, d'Icíar Bollaín. També va ser nominada als Premis Gaudí per millor so a "Estiu 1993" de Carla Simón.
Al llarg de la seva carrera professional com a experta en so, ha compaginat la seva feina amb classes d'expressió sonora a diversos centres educatius, com per exemple la Facultat de Ciències de la Comunicació a Blanquerna, el Màster en documental de creació a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l'ESCAC (Escola Superior de cinema i Audiovisuals de Catalunya).
Programa
LA FORMA SONORA EN EL RELAT FÍLMICSentir. Una visió transfigurada.
On, quan, i com es gesta i neix el so d'un relat fílmic? Què s'espera d'ell? Quin és el seu proposit i el seu destí? En quin espai i en quin temps succeeix: en l'espai físic, en el temps psíquic?... o potser el cap d'aquests temps i llocs.
Escoltar requereix atenció i com qualsevol acte conscient demana intimitat, calma i temps per a poder-ho gaudir.
Filmar el so implica prendre una sèrie de decisions ètiques i estètiques que acaben deixant petjada no només en l'estil d'un autor sinó també en l'esperit de la seva obra.
El que havien anomenat els directors russos en el seu Manifest de contrapunt orquestral, o la nova instància que Gilles Deleuze va definir com a imatge sonora, podria haver revolucionat la manera de pensar i fer el cinema actualment, però no ha estat del tot així.
Ser conscients de com neix un so i al servei de què o de qui actua, dona un valor invisible en l'era de la imatge, i és un dels objectius pràctics d'aquesta trobada oberta a la visualització, discussió i escolta col·lectiva de diferents materials.
CONTINGUT I DESCRIPCIÓ DEL TALLER
- Iniciació a l'escolta activa: escoltar per imaginar, escoltar per escriure, escoltar per gravar.
- La realitat imaginada. Un fantasma que busca un cos. La percepció tridimensional de la imatge audiovisual.
- La imatge sonora.
- Escoltar segons varis autors:
Fritz Lang, Robert Bresson, Ingmar Bergman, Jaques Tati, David Lean, David Lynch, Krzysztof Kieslowski ,Johan van der Keuken, Hiroshi Teshigahara, Miguel Gomes, Gaspar Noe, Ulrich seidl.