
- Total d'hores: 30 hores | 10 sessions
- Any: 2020
- Horari: del 26 de maig al 28 de juliol | Dimarts de 17:30 a 20:30h
- Preu: 190 euros | 20% descompte si ets Sòciamiga, 10% si ets usuària del Carnet Jove, si estàs jubilada o si ets membre de Dones Visuals, del GAC, del PAC o de l’AMMAC).
- Màxim de persones: 10
- Professora: Mariona Solé Altimira (1983) és llicenciada en Periodisme per la UAB. Entre el 2016 i 2017 cursa el Màster en Documental de Creació de l’IDEC (Universitat Pompeu Fabra).
Des de 2013 es dedica a el muntatge cinematogràfic formant part de l'equip de Carlos Marquès Marcet com ajudant de muntatge a 10.000KM (Goya a direcció novell), Tierra Firme i Els dies que vindran (millor pel·lícula i millor direcció al festival de Màlaga 2019) i de Neus Ballús a Staff Only.
El 2015 munta el seu primer llarg documental, Tierra de Nadie de Rafael Rosal Paz, i s'especialitza en muntatge documental. Ha muntat la sèrie documental Pa'lante d'Aldemar Matias per a TV Brasil (2017), El Rastro Firme de Fernando Gómez Luna (2018, en postproducció) i La cigonya de Burgos de Joana Conill (2019). Actualment treballa en el muntatge de La casa de l'artista de Ione Atenea (premi mentoring projects de l’Alternativa 2017) i 918 Gau d'Arantza Santesteban (projecte en residència a Ikusmira Berriak 2018).
Programa
Les muntadores acostumem a anomenar “coves” a les nostres sales d’edició. Espais petits i foscos on passem hores i hores teixint imatges. El muntatge és doncs, un dels pocs oficis del cinema que podem fer des de casa!D'aquesta manera podem aprofitar el temps -de moment encara incert- que haurem de ser a casa per muntar la nostra illa d’edició en un racó i començar a jugar amb aquelles imatges que teníem guardades en un disc dur o d’altres que expropiarem de la xarxa.
Us proposem trobar-nos virtualment cada setmana per aproximar-nos al procés de muntatge en el cinema documental.
Analitzarem el muntatge d’una selecció de pel·lícules contemporànies representatives de llenguatges o gèneres del cinema documental (observacional, narratiu, híbrid, retrat, diari, assaig, found footage,...). Reflexionarem sobre l’estructura, el ritme i l’estètica del muntatge. Totes les pel·lícules que veurem i analitzarem seran dirigides o muntades per dones, amb la intenció de contribuir a una genealogia feminista del cinema.
A la segona part de les sessions cada alumna durà a terme un exercici de muntatge d’un projecte propi o editarà un curt documental amb material preexistent. D’aquesta manera aprendrem a organitzar els materials i el projecte, les estratègies de classificació de les imatges i les
tècniques de muntatge més útils. A cada sessió es farà una introducció de les diferents eines de Première i es deixarà un espai per muntar,
així el taller també permetrà ampliar dels coneixements tècnics del programa segons les necessitats de cada alumna i a través de l’intercanvi amb la docent i les companyes.
Els visionats de les pel·lícules es faran fora de les hores lectives per poder analitzar-les posteriorment a classe. Si les participants tenen projectes propis en fase de muntatge, el taller també serà un espai de visionat i anàlisi d’aquests projectes.
Necessitats tècniques per les alumnes: ordinadors amb Premiere.