
- Total d'hores: 30 hores | 10 sessions
- Any: 2021
- Horari: Del 12 de maig al 15 de juliol | Dimecres de 17:30 a 20:30h
- Preu: 190 euros | 20% descompte si ets Sòciamiga, 10% si ets usuària del Carnet Jove, si estàs jubilada o si ets membre de Dones Visuals, del GAC, del PAC o de l’AMMAC. Totes les alumnes d'aquest curs podran gaudir d'un 20% de descompte en el curs de filmació i il·luminació low cost de les Eines Audiovisuals 2021.
- Màxim de persones: 10
- Professora: Mariona Solé Altimira (1983) és llicenciada en Periodisme per la UAB. Entre el 2016 i 2017 cursa el Màster en Documental de Creació de l’IDEC (Universitat Pompeu Fabra).
Des de 2013 es dedica a el muntatge cinematogràfic formant part de l'equip de Carlos Marquès Marcet com ajudant de muntatge a 10.000KM (Goya a direcció novell), Tierra Firme i Els dies que vindran (millor pel·lícula i millor direcció al festival de Màlaga 2019) i de Neus Ballús a El viatge de la Marta.
El 2015 munta el seu primer llarg documental, Tierra de Nadie de Rafael Rosal Paz, i s'especialitza en muntatge documental. Ha muntat la sèrie documental Pa'lante d'Aldemar Matias per a TV Brasil (2017), El Rastro Firme de Fernando Gómez Luna (2018, en postproducció) i 918 Gau d'Arantza Santesteban.
Actualment és una de les muntadores de Lo de Évole (Producciones del Barrio) en la seva segona temporada.
www.marionasole.com
Programa
El muntatge és la reescriptura definitiva del guió, el moment d’afrontar el material filmat i trobar la pel·lícula. Una fase/estat igual d’essencial que desconeguda. Aquest taller és una invitació a seure a la sala de muntatge per compartir mirades i processos; per aprendre a teixir imatges.Durant el curs analitzarem una sèrie de pel·lícules documentals contemporànies a partir del muntatge. Partirem d’una selecció de 10 pel·lícules representatives de llenguatges o gèneres del cinema documental (observacional, narratiu, híbrid, retrat, diari, assaig, found footage,...) que veurem a casa abans de cada sessió setmanal. Comentant el muntatge de les pel·lícules anirem desgranant en què consisteix el procés d’edició i reflexionarem sobre l’estructura, el ritme i l’estètica del muntatge. Totes les pel·lícules que veurem i analitzarem son dirigides o muntades per dones, amb la intenció de contribuir a una genealogia feminista del cinema.
Per tal de posar en pràctica alguns dels conceptes comentats en l’anàlisi fílmic, durant el taller cada alumna muntarà un curt documental amb arxiu propi o found footage. Les peces formaran entre totes una sèrie documental al voltant de la idea del relleu.
Cada participant treballarà amb arxiu domèstic (super8, Hi-8, Mindv); aquest arxiu pot ser propi, cedit o trobat (per amigues, desconegudes o per algun arxiu on-line). L’objectiu és visionar i reinterpretar aquest arxiu per articular un arxipèlag d’històries vertebrades a través de l’eix temàtic del relleu. Durant les sessions visionarem part dels bruts, guionitzarem i comentarem propostes de muntatge, però el gruix del muntatge de les peces es farà fora d’horari lectiu.
Es treballarà amb el programa d’edició Première Pro. Durant les hores lectives s’explicarà els estàndards de fluxos de treball en edició: característiques bàsiques del vídeo digital, organització del material i del projecte, tècniques d’etiquetatge i classificació del material, estàndards de treball en muntatge i fluxos de postproducció. També es dedicarà un espai col·lectiu per resoldre dubtes tècnics, però l’enfoc principal del curs no és el maneig d’un programa d’edició, encara que si una competència d’aprenentatge derivada ;)
A més a més, si alguna de les participants té un projecte propi en fase de muntatge, el taller també serà un espai de visionat i anàlisi d’aquests projectes.
Nota: El curs es portarà a terme a través de la plataforma online "Zoom". Una vegada formalitzada la inscripció i el pagament, rebràs un correu electrònic abans de l'inici del taller indicant les instruccions així com l'enllaç al qual has d'accedir per realitzar les sessions.