
Inscriu-te aquí!
- Total d'hores: 30 hores | 10 sessions
- Any: 2022
- Horari: del 27 d’abril al 29 de juny | Dimecres de 17:30 a 20:30h
- Preu: 215 euros (20% descompte si ets Sòciamiga, 10% si ets usuària del Carnet Jove, si estàs jubilada o si ets membre de Dones Visuals, del GAC, del PAC o de l’AMMAC)
- Màxim de persones: 10
- Professora: NÚRIA CAMPABADAL TURMO | Llicenciada en Cinema i Audiovisuals per l'ESCAC
Des de fa quinze anys es dedica al muntatge audiovisual. Ha treballat en documental, ficció i televisió.
Alguns dels seus treballs amb més repercussió han estat "Alcaldessa" (Premi a millor direcció documental al Festival de Màlaga i Premi Gaudí al millor documental) o "Dimanche à Brazzaville" (Millor Documental Nacional i Premi Canal + al festival Miradas.Doc, Premi del públic al Docs Barcelona). En la ficció ha format part de l'equip de muntatge com a ajudant a "Espíritu Sagrado" (Menció especial al Festival de Locarno, Premio Feroz "Arrebato de Ficción") o com a suport a la sèries "La Linea Invisible" (Movistar+) o "Escenario 0" (HBO).
En televisió, ha muntat documentals per a les principals televisions del país (TV3, TVE, A3Media, Mediaset) i els darrers quatre anys ha format part de l'equip de muntatge de Producciones del Barrio, essent una de les muntadores de "Salvados" i "Lo de Évole". El reportatge "Mr Trump, disculpe las molestias" de Producciones del Barrio va estar nominat als Emmys com a millor reportatge en espanyol. En els darrers mesos ha format part de l'equip de muntatge de "Year Zero", una sèrie documental internacional amb producció executiva de Kathryn Bigelow, actualment en postproducció.
És sòcia fundadora de l'AMMAC (Associació de Muntadores i Muntadors de l'Audiovisual de Catalunya) i membre de Dones Visuals.
Programa
El muntatge és el procés d’esculpir una pel·lícula, on ens enfrontem al material rodat i li donem forma i significat. Un exercici pacient i minuciós on l’energia creativa provinent del rodatge muta d’una naturalesa activa a reflexiva; i on la intuïció també hi juga un rol destacat. Es munta amb el cap, però també amb l’estómac.Aquest taller és una invitació a seure a la sala de muntatge per compartir mirades i processos; per aprendre a teixir imatges. Ens focalitzarem en les peculiaritats del muntatge en el cinema documental, tant des de la perspectiva
del llenguatge fílmic com del procés tècnic. Per això les sessions setmanals es dividiran en dues parts: una d’anàlisi i l’altra de pràctica.
Durant el curs analitzarem una sèrie de pel·lícules documentals contemporànies a partir del muntatge. Partirem d’una selecció de 10 pel·lícules representatives de llenguatges o gèneres del cinema documental (observacional, narratiu, híbrid, retrat, diari, assaig, found footage,...) que veurem a casa abans de cada sessió setmanal. Comentant el muntatge de les pel·lícules anirem desgranant en què consisteix el procés d’edició i reflexionarem sobre l’estructura, el ritme i l’estètica del muntatge. Totes les pel·lícules que veurem i analitzarem son dirigides o muntades per dones, amb la intenció de contribuir a una genealogia feminista del cinema.
Per tal de posar en pràctica alguns dels conceptes comentats en la part anàlisi de les sessions, durant el taller cada alumna muntarà una peça documental partint d’un mateix found footage. Aquesta experiència ens permetrà identificar i viure les diferents fases del muntatge d’una pel·lícula: visionat del material, guió i estructura, muntatge per seqüències, primer assembly, anàlisi i remuntatge. I també ens permetrà explicar els estàndards de fluxos de treball en edició: característiques bàsiques del vídeo digital, organització del material i del projecte, tècniques d’etiquetatge i classificació del material, estàndards de treball en muntatge i fluxos de postproducció.
Es treballarà amb el programa d’edició Première Pro, del qual és recomanable tenir unes nocions bàsiques. Muntarem durant el taller per també poder resoldre dubtes tècnics que van sorgint en el procés i compartir recursos, però l’enfoc principal del curs no és el maneig d’un programa d’edició, encara que si una competència d’aprenentatge derivada ;). També caldrà dedicar alguna estona a treballar el muntatge de la peça a casa, sobretot durant les últimes sessions.
A més a més, si alguna de les participants té un projecte propi en fase de muntatge, el taller també serà un espai de visionat i anàlisi d’aquests projectes.