
Inscriu-te aquí
- Total d'hores: 24 hores | 8 sessions
- Any: 2022
- Horari: Dissabtes de 19 de febrer al 9 d'abril | De 10h a 13h
- Preu: 160 euros | 20% descompte si ets Sòciamiga. 10% si ets usuària del Carnet Jove, estàs en situació d'atur, jubilada o si ets membre de Dones Visuals, del GAC, del PAC o de l’AMMAC).
- Màxim de persones: 10 alumnes
- Professora: Carmen Ávalos del Pino es Doctora en Filosofia (PhD) per la Universitat de Cambridge, Llicenciada en antropologia per la Universitat de Barcelona, i ha fet estudis de cinema a París (Ateliers Varan i École Pratique des Hautes Études-Sorbonne).
Ha treballat com a directora de documentals en diferents mitjans com TVE (programa Gran Angular), betevé (Nits Temàtiques) o La Cinquième França (Programa Génération 2000). Actualment té un llargmetratge en fase de preproducció: “Cuando se giran las sombras”, produït per ORREAGA PRODUCCIONES, S.L. i FISHCORB FILMS.
Des de fa més de 10 anys, és analista de guions i directora de projectes de ficció i documentals, alguns títols: “48 grados” (2012); “Robin Bank”, estrena prevista en 2021, “The man who wanted to see It all” (2019), “Serás hombre” (2018) o "Els Nens del Nepal" (Goya al millor curtmetratge 2004).
És professora de cinema a la Universitat Autònoma de Barcelona en els graus de Comunicació Audiovisual i Publicitat, Humanitats i Periodisme. És professora de diversos màsters: Màster de Documental Creatiu. Màster de Periodisme Literari. Màster de Comunicació i Gènere. Màster estratègia i creativitat digital. Master's Degree in Communication and Education És professora en escoles de cinema com Bande à Part de Barcelona i en el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. També imparteix masterclass com ara “Guion Documental con Perspectiva de Género”, organitzat per Mundobat (Bilbao).
Programa
En el cinema més recent a nivell mundial hi ha una emergència de talent femení indiscutible, en aquest curs ens centrarem en les dones com a creadores d’històries, és a dir, en les dones guionistes.El curs ofereix:
- les eines necessàries per entendre i gaudir de les històries que ens atrapen com a espectadores a partir d’exemples de films recents
- les eines necessàries per a la creació i escriptura d’un bon guió que contingui els dos elements essencials de tota bona història: versemblança i emoció!
TEMARI
1.- Revisió del cinema i sèries més recents
1.1 On la trama està basada en el moviment feminista i la seva història
1.2 Pel·lícules de dones que actuen davant el món que les envolta quotidianament
1.3 Pel·lícules de denúncia del maltractament masclista
1.4 Pel·lícules que visibilitzen la vida de "dones normals", invisibilitzades en les narratives públiques tradicionals, siguin aquestes cinematogràfiques, polítiques, econòmiques, etc. En aquest sentit, són pel·lícules subversives perquè subverteixen l'ordre d'importància.
1.5 Pel·lícules que visibilitzen la diversitat en la identitat i en la conducta sexual
1.6 Reformulacions del discurs heroic des d'una perspectiva de gènere
1.7 Finalment, per a l'anàlisi crític, citarem alguns films recents que, malgrat tot, continuen perpetuant la visió masclista del món
2.- Eines per a l’escriptura d’un guió
2.1 Què són els guions i en què consisteix el treball de les dones guionistes
2.2 Guionistes i showrunners en clau feminista
2.3 El tema i la premissa d’una bona història (des de diaris íntims a films de gènere)
2.4 La situació i condició real de la dona com a recurs narratiu
2.5 Les noves estructures narratives
2.6 El conflicte en la narració
2.7 Persones i personatges
2.8 Construcció de seqüències
2.9 L’escriptura: el guió literari. Diàlegs i silencis. Text i subtext
2.10 Jugar amb el temps i l’espai (el·lipsis)
2.11 Més enllà del guió literari, el guió tècnic: explicar el món amb imatges (plans, moviments, profunditat de camp, color, banda sonora ...). La Realització pensada des del guió
EL MÈTODE DE LES CLASSES
Les classes són molt dinàmiques perquè es basen en:
1.- breus intervencions teòriques
2.- visionat de fragments de films seleccionats per a exemplificar aquest contingut i on el guió hagi estat escrit per dones guionistes
3.- participació i debat entre les alumnes
Durant tot el curs s'animarà a les participants a que agafin idees inspiradores de les pel·lícules comentades i se les animarà també a que les posin en pràctica en l’escriptura dels seus propis guions.
Per raons de temps mai es podrà veure un film complet i és per aquest motiu que es proporcionarà un llistat de pel·lícules de visionat suggerit que, lluny de plantejar-se com un llistat tancat, es podrà anar enriquint amb els exemples aportats per les assistents durant les classes.