El projectes de les artistes residents a La Bonne, de mica en mica, van prenent forma. Ens hem trobat amb elles per saber la feina que han estat fent totes aquestes setmanes, ara que han passat l’equador de la residència.
El Ritual, de Les Salonnières
Es compleixen dos anys des que les Salonnières van concebre El Ritual, un conglomerat multidisciplinari amb exposicions i tallers enfocats en l’evolució de la sexualitat femenina, que va derivar en l’orgasme i l’energia del plaer com una energia còsmica, on aquest jugava un paper pel canvi. Ara recuperen el projecte, que ha anat mutant, des de les històries vivencials de les dones que participaren tant en el primer taller com en el que han repetit el passat 4 de juny.
Per altra banda, Les Salonnières han estat seleccionades com a col·lectiu artístic de dones per participar en les ponències TEDxBarcelonaWomen, que se celebrarà el proper dimecres 10 de juny al Casino de Poblenou. Les entrades estan exhaurides però podreu seguir-ne l’streaming a través de la pàgina web de l’organització!
Streaming TEDxBarcelonaWomen 2015
Vídeo-invitació al workshop del Ritual
I per seguir-les de prop: https://www.facebook.com/salonnieres
Cançons tradicionals infantils, de Nina Orteu
Després de passar una primera fase de proves amb improvisacions i performance, Nina Orteu ha reunit el seu grup d’amigues i els ha passat les cançons tradicionals per treballar-hi. De les trobades n’ha sorgit una reflexió interessant sobre la violència -subtil o explícita, depèn de cada peça-, que en posa de manifest la seva legitimació en aquest recurs tan estès en la societat. No s’ha acabat limitant a les cançons infantils perquè les populars també incorporen una funció didàctica. El proper pas és intentar crear una estratègia per travessar la violència de la què parlen les cançons des d’un enfocament positiu.
‘Al corro Manolo’ (work in progress)
‘Al pasar la barca’ (performance voice)
¡Hijos tengáis!, de Chiara De Marco
Chiara ha acabat la primera part de la investigació del projecte, sobre els estereotips de gènere associats a l’embaràs i la revelació del sexe de la criatura. La recerca l’ha basada en fòrums de mares d’internet, bibliografia i entrevistes a dones, tant d’aquí com de la seva Itàlia natal. Les creences que n’ha extret les plasmarà amb il·lustracions en l’etapa de producció que tot just comença, que són un híbrid entre la pintura i la costura. La presentació final serà una publicació amb els diferents materials i l’edició d’un fanzine.
http://chiarademarco.tumblr.com/
Te lo digo o te lo cuento, de Sarah Dahan
Sarah Dahan va embrancar-se en l’aventura de dirigir un grup de dones que no formen part del món del teatre, tot un repte al qual s’hi afegeix que el que interpretaran es basa en experiències explicades a mitja veu. Partint de les improvisacions i d’exercicis per provocar interaccions, poc a poc s’ha generat un clima de distensió i confiança, de manera que el text i l’obra de teatre prenen forma a cada assaig.
Nafenteras, de Vero Morante i Anna Duch (residència amb Sindillar/Sindihogar)
Les Nafenteras han teixit vincles amb el col·lectiu Sindillar/Sindihogar, aprofitant que compartim espai amb elles (les podeu trobar a la tercera planta). En el seu projecte d’investigació teatral i corporal, apliquen tècniques d’expressió del teatre de l’oprimit, que treballa temes de consciència social. En les dinàmiques, com la que van fer de “El sentir individual dins d’un grup”, també incorporen la diversitat d’implícits culturals d’aquestes dones. La darrera participació va ser el taller sobre sexualitats que van impartir el passat dissabte en el marc de les jornades Migròctones d’enguany.
Trobareu més fotos sobre aquesta sessió a la seva pàgina de Facebook: facebook.com/Nafenteras
Vestidures, de Inés Tarradellas
I acabem amb l’exposició resident de la Inés: “Vestidures: COMPRO PER TANT EXISTEIXO”. A l’abril va convidar l’artista holandesa Monique Besten per fer una presentació conjunta de projectes i obrir col·loqui amb el públic en un esdeveniment que van titular amb l’oposició de conceptes que les uneix: Shopping vs. Reducing.
Per altra banda, al llarg d’aquests mesos Inés ha anat consolidant el projecte tant en la forma com en el discurs. I el passat 15 de maig, en commemoració al 4t aniversari del 15M, en va fer pública la nova web que reuneix el material més destacat gestat fins avui incloent el NOU MANIFEST i una il·lustració de la trajectòria viscuda: www.vestidures.org