
Un exercici íntim de memòria històrica ens guia per tot el que es vivia, fa escassos 50 anys, a la institució franquista Patronato de Protección a la Mujer
El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, La Bonne, en col·laboració amb l’ICUB i la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ha atorgat el Premi Joves Creadores 2022 al projecte Els buits de Sofia Esteve, Marina Freixa i Isa Luengo. El projecte guanyador d’aquest reconeixement al talent cinematogràfic de les dones de la ciutat trenca el silenci d’una mare que explica a la seva filla com l’àvia la va denunciar i va acabar al Patronato de Protección a la Mujer, institució franquista encarregada de controlar la moral de la població femenina.
Entre 1941 i 1985 milers d’adolescents i joves són tancades en centres religiosos de tot l’estat espanyol sota custòdia del Patronato de Protección a la Mujer. Oficialment eren coneguts com a “col·legis”, però en la pràctica funcionaven com a presons de dones, reformatoris de menors o “correccionals”, on les dones eren tancades sense haver comès delicte ni judici.
Les tres cineastes retraten un dels episodis més foscos i silenciats de la dictadura franquista a través de la història de Mariona Roca, detinguda i posada a disposició de la institució l’any 1969. Un retrat íntim de memòria històrica, una història personal i alhora col·lectiva. El valuós testimoni de Roca serveix per alçar i dignificar la veu de moltes que també ho van viure.
El jurat també ha reconegut amb una menció especial Una imagen (Im)posible de Rebecca Tolosa
El jurat, format per Marta Selva, Alexandra Laudo, Sílvia Serra Aranda i Camila Mailén, també ha volgut reconèixer amb una menció especial la proposta cinematogràfica de Rebecca Tolosa. El curtmetratge Una imagen (Im)posible, un documental intimista sobre el vincle d’una mare i una filla a través de les cartes amb què s’han comunicat gairebé tota la seva vida. La seva història ha estat marcada per la psiquiatrització, la migració, la pobresa, l’abandonament, però també l’amor i el respecte.
La sisena edició del certamen cinematogràfic s’ha centrat en la relació entre mares i criatures, oberta a qualsevol tipus de maternitat, sota el lema “Les nostres mares”. És per això que posteriorment es va dur a terme una taula rodona sobre “Mares i filles en l’audiovisual”. Mira-la aquí.