
Contrazines feministes és un club de lectura per recórrer en companyia les genealogies del pensament cinematogràfic feminista. Són moltes les autores que, com Ursula K. Le Guin, Teresa de Lauretis o Barbara Creed, han desenvolupat eines teòriques que ens permeten pensar i situar-nos davant les peces fílmiques amb mirada feminista, però les universitats i els altres espais de formació les han omès dels seus temaris. A més, tot i que certs textos són prou coneguts, no hem gosat transitar-los en solitari.
Per això Marga Almirall, Úrsula Comendador, Diana Mizrahi i Alba Villarmea han creat aquest espai a La Bonne: Un territori autoorganitzat on fer-nos responsables dels nostres aprenentatges, nodrir-nos d’eines per pensar les peces fílmiques amb les que ens relacionem i produir coneixements compartits. Per a no ennuegar-nos amb la semiòtica i les al·lusions a la psicoanàlisi i per assaborir millor els textos (a vegades densos i complexos), els volem llegir juntes i així transformar-los en materials accessibles. Aquesta és una de les raons per les quals a la segona meitat de cada sessió crearem un fanzine col·lectiu amb les nostres visions i reflexions sobre el que hem llegit.
Com funciona?
- 1 sessió al mes de febrer a juliol (Un total de cinc sessions + una festa final).
- Les sessions tenen una durada de tres hores: de 17.45 h a 20.45 h. (La primera meitat de la sessió estarà destinada a la conversa i intercanvi al voltant del text, la segona, la dedicarem a l’elaboració del fanzine.)
- Per a cada sessió es proposa la lectura d’un text a comentar. Els textos son en anglès i castellà i els facilitarem prèviament.
- La dinamització de les sessions serà rotatòria entre les participants, algunes sessions comptaran amb la participació d’una persona convidada.
- Per a elaborar el fanzine cadascuna de les participants portarà un petit text d’elaboració pròpia sobre la lectura, també es podran aportar imatges, fotogrames o altres materials visuals.
- Aportació econòmica per persona (10€) per a cobrir despeses de convidades, material i fotocòpies.
La forma de les nostres històries
dijous 16 de febrer 18.00 – 21.00
Dos textos breus que proposen desmuntar la manera com es construeixen les històries,ja siguin literàries o cinematogràfiques. Una introducció a la narratologia amb perspectiva feminista.
“What Hollywood spends on lipstick”
dijous 16 de març 18.00-21.00
Un text d’una de les veus més importants de la crítica feminista, on explorarem els imaginaris, símbols i mirades, d’unes noves formes estètiques basades en les experiències col·lectives de les dones, i com es representen.
La realitat és un tigre de paper
dijous 13 d’abril 18.00-21.00
D’una banda, la realitat està produïda i estesa d’acord amb els règims de poder, per l’altre, la veritat apareix en les esquerdes que neixen entre tots aquests règims de la veritat. La cineasta TrinT. Minh Ha tanteja en aquest text les diferents estratègies per a construir “el real” en el context del documental antropològic, posant en qüestió la relació del cinema amb “l’alteritat”.
Bruixes, zombis i vampires
dijous 18 de maig 18.00-21.00
Bussegem en dos textos definitoris del corpus de pensament de la teòrica australiana Barbara Creed, que des dels feminismes, el postestructuralisme i la psicoanàlisi ha estudiat l’aplicació al cinema de la noció de l’abjecte.
I ara què? Reorganitzar la cinefília
dijous 15 de juny 18.00-21.00
“Les dones que escriuen aquesta revista estan al corrent de l’opressió política, psicològica, social i econòmica cap a les dones. Com la lluita comença en tots els fronts, tenim com a propòsit encarar la lluita de les imatges fílmica de les dones” escrivien les editores de “Women and Film” al 1972. Mig segle més tard, les editores de “La Rabia”, es pregunten com reorganitzar aquesta cinefília formada per les dones i altres identitats dissidents de tot el món. Aquest recorregut d’articles i textos cartografien algunes de les propostes més interessants de la crítica cinematogràfica feminista en l’actualitat
ContraZineFest | dijous 13 de juliol: festa de tancament i presentació de fanzines
Festa de clausura oberta al públic dels sis mesos compartits en el club de lectura Contrazines Feministes: presentació del projecte, punt de venda dels fanzines elaborats al llarg de les sessions, música en directe i berenar!