
Aquesta primera edició de la Via Làctia ha sigut un plaer, una trobada fructífera i generosa en la que envoltades de mares biològiques i mares simbòliques, ens hem trobat moltes, per parlar i visibilitzar les nostres vides, desitjos, experiències i complexitats vinculades a les maternitats.
Hem volgut posar en valor els relats sobre els parts i naixement que no han estat considerats un coneixement autoritzat, de la mà de Laura Cardús, perquè escoltar aquests relats d’àvies mares i filles explica el nostre entorn, els canvis socials, la medicalització dels nostres cossos, el moment històric, i ens dóna genealogia.
Hem compartit l’experiència de la maternitat lesbiana amb una activista del quotidià, la Mercè Falguera, que amb la seva experiència auto etnogràfica i la de moltes altres, ens posa llum a les vivències d’una generació de dones que van conviure amb les polítiques lesbòfobiques que dificultaven la maternitat a les dones lesbianes.
Hem abraçat la gitanització del món de la mà de la Silvia Agüero, que ens ha transmès la potència de la reivindicació del cos, el valor de la criança en i amb la comunitat, la descapitalització de la maternitat amb una mirada crítica versus l’etnocentrisme dels discursos contemporanis, retornant el valor i l’expertesa a les dones de la seva comunitat.
Hem tornat a posar el focus en les relacions més que en els espais, perquè com diu la Maria Milagros Rivera, les dones som mestres en crear relacions i sostenir-les, en recuperar el principi polític de la necessitat i en reconèixer l’experiència d’amor i llibertat que també suposa la maternitat.
Les maternitats ens connecten amb allò lúdic, ens vinculen amb altres dones i amb els feminismes, són experiència amorosa que dóna arrelament… anem trobant maneres de fer conviure la criança de les nostres criatures amb altres espais de creació, construïm i complexitzem les comunitats posant les cures al centre, visibilitzem totes les maternitats possibles que són tantes com pràctiques de mares hi ha!
Hem compartit les capacitats de crear que es multipliquen durant la criança amb Cori Mercadé i Ana Álvarez Errecalde, les pors a tenir que elegir entre crear i criar, l’anàlisi de com se’ns representa i com es van ampliant els imaginaris estereotípics de la maternitat amb l’Elena Fraj, les potències del trobar-se i ajuntar-se per relatar-se amb el Col·lectiu Offmothers. Hem compartit molt i continuarem fent ho.
