El proper 18 de juliol a les 19h, projectem a La Sala el documental Cuidar entre Terres, un projecte audiovisual que ha estat de residència a La Bonne en la seva fase de postproducció.

CUIDAR ENTRE TERRES

Qui sosté la vida quan les dones migren?

Sinopsi
La María treballa d’interna, cuida 24 hores d’una persona gran a Tarragona, amb el cap posat en tenir cura del seu pare a l’altra banda de l’Atlàntic. La Lucelly cuida, des del bon dia al petó de bona nit, la filla d’una família de ciutat, mentre les seves creixen al camp. La Luz Míriam fa un sobreesforç per seguir lluitant en defensa del riu Magdalena ara que, desplaçada del territori on pescava, subsisteix com a treballadora de la llar. Són tres de les desenes de milers de dones que posen cos a una ‘fuga de cures’ d’Amèrica Llatina a Europa i dels territoris rurals a les ciutats. Tres de les moltes dones convertides en migrades i desplaçades que treballen cuidant lluny de casa seva, mentre, a la seva terra, altres dones omplen el buit quotidià per sostenir-hi la vida.

Com analitza Camila Esguerra, investigadora colombiana,“el suposat desenvolupament dels països del Nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”. ‘Cuidar entre terres’ es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials. Una reflexió sobre el paper, tan imprescindible com invisibilitzat, de les cures en l’economia global.

Fitxa tècnica
Producció: CooperAcció i La Directa
Guió: Berta Camprubí, Anna Celma, Núria Gebellí, Estel·la Marcos, Meritxell Rigol
Muntatge: Núria Gebellí i Estel·la Marcos
Fotografia: Montse Giralt
Assessorament de guió: Laia Manresa
Postproducció de so: Alejandra Molina
Postproducció de color: Albert Fabregat i Javier García
Música: Pere Tió
Disseny webdoc: Gaizka Pagonabarraga