El muntatge en el cinema documental amb Mariona Solé

Es diu que el guió s’escriu tres vegades: en la seva pròpia escriptura, en el rodatge i a la sala de muntatge. I en el cas del documental aquesta reescriptura a la sala de muntatge és el pas essencial en la cerca i construcció de la pel·lícula.

 

A través de l’anàlisi fílmica de pel·lícules representatives de llenguatges o gèneres del cinema documental (observacional, narratiu, híbrid, retrat, diari, assaig, found footage…) reflexionarem sobre l’estructura, el ritme i l’estètica del muntatge. Totes les pel·lícules que veurem i analitzarem seran dirigides o muntades per dones, amb la intenció de contribuir a
una genealogia feminista del cinema.

Posarem en pràctica els conceptes reflexionats a través del muntatge col·lectiu d’un curt documental. Aquesta experiència ens permetrà identificar i viure les diferents fases del muntatge d’una pel·lícula: visionat del material, guió i estructura, muntatge per seqüències, primer assembly, anàlisi i remuntatge.

Es requereixen coneixements bàsics de Première. Es muntarà durant hores lectives, així que també es planteja el taller com una ampliació dels coneixements tècnics del programa segons les preguntes i necessitats de cada alumna.
En el cas que les participants tinguin projectes propis en fase de muntatge, el taller també serà un espai de visionat i anàlisi d’aquests projectes.

Informació pràctica
24 hores lectives
Del 27 de maig al 19 de juny
Dilluns i dimecres de 18 h a 21 h

Preu: 160€
20% descompte si ets Sòciamiga
10% si ets usuària del Carnet Jove, si estàs jubilada o ets membre de Dones Visuals, del GAC o del PAC.

Omple el formulari d’inscripció aquí. Tanquem inscripcions el 9 de maig!

Mariona Solé Altimira (1983) és llicenciada en Periodisme per la UAB, entre el 2016 i 2017 cursa el Màster en Documental de Creació de l’IDEC (Universitat Pompeu Fabra). Té una llarga experiència com muntadora i realitzadora d’audiovisuals. Ha muntat documentals, Pa’lante d’Aldemar Matias o La América de Trump de Josep Cuní, espots, Veus que no veus, dirigit per Marta Vergonyós i Alba Cros i produït per La Bonne, vídeos per espectacles en directe, Paella Augmentada, concert performance amb el Niño de Elche sota la direcció de Marc Sempere, i tràilers, Rêve du Mousse, d’Elena Molina.

També ha fet d’ajudant de muntatge als llargmetratges de ficció de Carlos Marqués-Marcet (10.000 KM, Tierra Firma i Els dies que vindran) i de Neus Ballús (Staff Only, Sis dies corrents). Actualment està muntant els documentals El rastro firme de Fernando G. Luna i La casa del artista de Ione Atenea.