RODA DE PREMSA

– El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison no descarta prendre mesures legals contra la Diputació de Barcelona i demanar la reversió de l’edifici que fou la seu de l’Institut de Cultura per les Dones.
– En un moment en que les institucions es declaren obertament feministes, és incoherent la proposta de conveni rebuda per part de la Diputació.

Barcelona· 5 de març de 2019. La Bonne ha convocat aquest matí una roda de premsa per fer pública la situació en què es veu immersa. El passat mes de juliol es van iniciar les negociacions amb la Diputació de Barcelona per la renovació del conveni. La proposta que ha presentat la Diputació de renovació de cessió d’espais, lluny de ser un conveni ni tan sols continuista, deixa l’entitat sense garanties malgrat la palesa importància del treball que realitza.

En un moment en què les institucions articulen com a propis els discursos feministes, Marta Vergonyós declara que la proposta rebuda és “insultant, incoherent i inadmissible a nivell polític.” Per aquest motiu, La Bonne ha enviat a Serveis Jurídics de la Diputació de Barcelona, un nou document elaborat conjuntament amb Dones Juristes, el qual sí garanteix la continuïtat del projecte seguint l’esperit fundacional de Francesca Bonnemaison.
Davant d’aquest cul de sac, La Bonne inicia les mobilitzacions de desobediència feminista que compten amb el suport de més de 100 entitats i ha convocat una concentració de protesta el proper dijous 7 de març a les 12h a les portes de l’Edifici Francesca Bonnemaison, i el 8 de març sortirà a manifestar-se amb una carrossa reivindicativa.

15 anys de La Bonne, projecte local i global
La Bonne té la seva seu a l’edifici Francesca Bonnemaison, situat al barri de Sant Pere i La Ribera i construït per la Francesca l’any 1922 per a ser Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona. L’edifici va ser cedit a la Diputació de Barcelona el 1941, amb la condició que seguís dedicat a les dones. Malauradament, durant molts anys no s’ha respectat la voluntat de la Francesca Bonnemaison, programant activitats corporatives amb ànim de lucre. Des de La Bonne, la historiadora Isabel Segura explica que “cal restituir l’espai per les dones de la ciutat, elles són les hereves de l’Institut de Cultura”. Per això l’entitat no descarta emprendre mesures legals contra la Diputació.

Ara fa 15 anys, fruit d’un procés de reivindicació dels moviments de dones de Barcelona, quan més de 80 entitats feministes van signar un conveni amb la Diputació perquè l’edifici tornés als usos per als quals Francesca Bonnemaison el va construir. Actualment ocupa uns espais a la segona i tercera planta i programa activitats als dos teatres que l’edifici té a la planta baixa.

Des de la seva creació La Bonne ha travessat alguns períodes molt difícils. En l’actualitat gaudeix d’una molt bona salut, i recull els fruits d’un treball d’anys dut a terme per moltes dones, amb el suport sovint de diferents administracions públiques sensibles.

La Bonne és un dels pocs espais de creació de projectes culturals feministes del país i l’única entitat catalana que pertany a la IAWM (International Association of Women’s Museums), xarxa internacional de museus de dones del món. El Centre aposta pel treball col·laboratiu, en xarxa, flexible i inclusiu, integrant diferents col·lectius i altres entitats de la ciutat. Entitats com Tamaia, Viure sense Violència o Dones Visuals, amb qui realitza conjuntament part del seu pla d’acció, han fet de La Bonne casa seva.

La Bonne també acull i col·labora des de l’inici amb Sindillar, Sindicat de treballadores de la llar, que va ser Premi Ciutat de Barcelona el 2018. “Nosotras no sólo cuidamos, también traemos cultura con el apoyo de las artistes que pasan por La Bonne.”

Durant l’últim any La Bonne ha comptabilitzat més de 10.000 assistents a les seves activitats, ha col·laborat amb més de 60 entitats i espais de creació i ha produït campanyes de comunicació per a institucions públiques, com les del 8 de març de l’Institut Català de les Dones, 2018 i 2019 o EmpoderArte per a l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Madrid. També s’han dut a terme dues coproduccions escèniques estrenades dins el GREC 2018: Només una vegada, de Marta Buchaca, i Rebomboris, un espectacle de creació artística comunitària produït amb altres entitats -més de 60 veïnes- del barri de Sant Pere dins el programa Art i Part de l’ICUB creat amb Sindillar i les Àvies de l’Antic Teatre, entre altres participants.

Després de 15 anys de treball i en ple nou esplendor, La Bonne troba amenaçada la seva existència en un moment en el qual resulta especialment important seguir empenyent per construir espais de i per a les dones, també en el camp de la cultura.

#LaBonneNoEsToca #LaBonneSomTotes #LaBonnePerALesDones