VIA LÀCTIA. Maternitats presents. Reflexions i creacions al voltant de les maternitats contemporànies

La Via Làctia és un projecte que feia temps que s’anava gestant a les entranyes de La Bonne i que sorgeix del desig de crear un espai de reflexió i creació al voltant de les maternitats i de posar atenció a com maternem, siguem mares o no, sabent que totes som filles.

Amants com som d’explorar espais més enllà dels coneguts, us convidem a aquest viatge inter-galàctic a través de les maternitats, com una experiència que habita/fluctua/existeix sempre amb nosaltres i que reclama una escolta atenta, en el moment contemporani.

Amb aquest nou espai que neix, la Via Làctia, volem abraçar les veus i les narratives diverses al voltant de les maternitats, volem posar en relació múltiples experiències, donar valor a les maternitats i al que, amb altres dones, mares o no, trobem, reconeixem, generem i creem.

També volem abordar les maternitats amb les seves complexitats, poder pensar-les des de les seves contradiccions, conflictes, expectatives, limitacions, reinvencions. Per això posarem sobre la taula algunes de les zones de conflicte de la maternitat, com ens afecta en la construcció de les nostres identitats, com pensem altres maternitats possibles, com les cures i les maternitats posen en qüestió i fan trontollar violències estructurals com la violència obstetra, l’arquitectònica i un llarg etc.

La Via Làctia serà una jornada de dos dies amb moltes coses per compartir entre totes, i no només per parlar, sino també generar un espai de creació. Volem pensar juntes les representacions de la maternitat, re-construir-les, generar nous simbòlics, ampliar els imaginaris compartint el que algunes dones hem fet, dit, escrit sobre la maternitat, com a font d’inspiració, tot això en un acte de donar a llum compartit.

Amb aquestes ‘maternitats presents’ a les quals us convoquem a la Via Làctia, volem posar el cos i la veu a les nostres experiències i crear a La Bonne un espai on trobar-nos, compartir, vincular-nos i seguir generant comunitat aquesta vegada al voltant de les maternitats…

LES JORNADES

14 i 15 de desembre
Divendres 14
De 17:30 a 20:30h. NOMBRAR I HABITAR LES MATERNITATS. Taula rodona de pensament a la Sala Vallespí.

Tractarem els temes de maternitats diverses, el simbòlic de la mare, violència obstètrica, resistències, comunitat, criança i cures...
Hi serà Laura Cardús (antropòloga co-creadora de l’Observatori Mater), Sílvia Agüero (gitana, mestissa, feminista i escriptora), Maria Milagros Rivera (mare, àvia, mestressa de casa, catedràtica de la UB i investigadora de DUODA) i Mercè Falguera (Antropòloga i autoetnògrafa de maternitats lesbianes).

Dissabte 15
De 11:00 a 14:00h. GEST-ACCIONS. Taula d’artistes a la Sala Vallespí.

Amb aquesta trobada, dones que han treballat la maternitat des de diferents estratègies artístiques, -arrel de les seves experiències, repensant els imaginaris col·lectius i produint-ne de nous- presentaran els seus projectes i maneres de fer.
Comptem amb Elena Fraj (professora, investigadora i artista), Cori Mercadé (artista i educadora), Ana álvarez Errecalde (fotògrafa i artivista) i Laura Mercader (feminista, professora de teoria de l’art i directora de Duoda). Comptarem amb la preséncia via Skype del Col·lectivo Offmothers (un grup d’artistes asturianes nascut amb vocació de romandre i perseverar en la conciliació de ser mare i desenvolupar un projecte artístic).

Hi haurà espai de cures i ludoteca. Si ho necessites omple aquest formulari abans del 10 de desembre!!

A la tarda del dissabte hi haurà dos tallers gratüits per dones, lesbianes i trans.

“Somnis i malsons de la maternitat. Autoetnografia col.lectiva sonora” amb Elena Fraj, de 16:30 a 20:30h (màxim 15 participants)
No us ha passat que estant embarassades o cuidant dels vostres fillxs heu tingut somnis impactants o estranys? Somnis extranys, divertits o bé malsons que reflecteixen desitjos meravellosos, felicitat, pors o cansament. L’experiència de “maternar” és, com diu Jane Lazarre en el seu llibre ‘El nus matern’, ambivalent. El taller proposa compartir aquests somnis; ens escoltarem i parlarem sobre ells. Realitzarem entre totxs un registre d’àudio i després farem una edició ràpida per construir una peça sonora.
*No fa falta portar material per gravar àudio ni coneixements tècnics per a la realització del taller.
*Si que et demanem que portis una fotografia amb la qual et sentis identificada i que representi la teva maternitat i el teu ordinador per aprendre alguns trucs de l’edició de so.

“Des de les filles”. Taller amb l’escriptora Sonia Moll Gamboa, de 16:30 a 20:30h (màxim 12 participants)
Escriurem des de la vivència de ser filles en relació amb les mares (biològiques i simbòliques). Llegirem textos que exploren aquest vincle des de diferents vessants (el conflicte, l’opressió, la dependència, l’amor, la tendresa, la mort i el dol), explorarem el nostre i buscarem la manera de convertir-lo en paraula poètica.

‘Colgada de las paredes
cabeza abajo
como un murciélago
recapitulo mi nacimiento
un día tras otro
en un alarido’.
Anise Koltz

Per inscriure’t als tallers envia un mail a comunicacio@labonne.org

Aquí pots descarregar-te el cartell i programa.
T’esperem a la Via Làctia! Un viatge inter-galàctic a través de les maternitats.
 
Organitza La Bonne amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.