Arriba Rebomboris, l’espectacle que estem preparant com resultat del projecte d’art comunitari Xarxa de  Cures ahir i avui de ART i PART Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera.

El 26 i 27 de Juliol a La Sala de La Bonne, dins de la programació de l’Antic Teatre al Festival Grec 2018.

Pots comprar la teva entrada aquí:
http://www.anticteatre.com/events/event/xarxa-de-cures-ahir-i-avui-art-i-part-rebomboris/
http://lameva.barcelona.cat/grec/ca/espectacle/rebomboris
El projecte és una proposta escènica col·laborativa que pren com a punt de partida i material de referència una extensa xarxa de cures compartides i suport mutu entre dones que ja va existir al barri i que recuperen en les seves investigacions les historiadores Isabel Segura i Milagros Rivera. Explorem com s’han anat reconfigurant aquestes xarxes per prendre-li el pols al lloc que ocupen les cures en les societats actuals. Pel muntatge ens inspirem en el concepte de “rebomboris”, moviments espontanis de revolta a través dels quals les dones han lluitat per mantenir la vida i per exigir les condicions materials d’existència per a elles i les seves comunitats al llarg dels temps.


La Xarxa de cures, ahir i avui és un dels cinc projectes de creacions comunitàries als barris de Barcelona, inclosa al programa ART i PART i impulsada per l’Antic Teatre, TRANSlab, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Sindillar/Sindihogar, Mescladís i TUDANDAS. Impulsat per Barcelona Districte Cultural (Institut de Cultura – Ajuntament de Barcelona).

Els objectius d’aquest projecte són, d’una banda, reconèixer les entitats vinculades al territori i convertir-les en actors del projecte. També, a partir de la memòria col·lectiva invisibilitzada de les dones travar el procés creatiu amb la història de les cures al barri des d’una perspectiva de gènere i, així, facilitar el lligam entre les dones que hi vivien abans i les que l’habiten avui. Després d’un any d’investigació conjunta, la proposta escènica final vol mostrar aquesta cartografia del passat i el present del treball de cures que sostenim les dones. Mantenir i tenir cura de la vida i les vides i posar-les al centre, en aquest cas, de l’escenari: aquest és el nostre propòsit fonamental.

Xarxa de cures, ahir i avui s’ha gestat a partir de l’experimentació amb diferents llenguatges artístics vehiculats mitjançant les accions comunitàries Accions amb cura —sis activitats d’experimentació artística obertes a la participació de veïnes i veïns, entitats i associacions del barri— i Laboratoris Artístics —una segona fase de creació presentada en el marc del Festival TUDANZAS—. L’última fase s’enceta amb la construcció de Rebomboris, l’espectacle que cristal·litzarà el recorregut del projecte aquesta temporada.
Una creació participativa entre els veïns i veïnes amb l’Antic Teatre, TRANSlab, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Sindillar/Sindihogar, Mescladís i TUDANZAS.

Creació i interpretació: Anselm Rojas, Aurora Roig, Elisabeth Romero, Emilia Martín, Enrique Ibáñez, Erika Yañez, Graciela Alonso, Laia Santaularia, María Isabel Guitiérrez, María Muñoz, Mercè Martínez, Merci Roaga, Norma Falconi, Lissette Fernández, Rocío Echevarría, María Ojo, Patricia Hernández, Rose Odiase. Procés d’investigació: Olga Rodríguez, Estíbaliz Benito (Mescladís); Ana Leitao (TUDANZAS); Marta Galán (TRANSlab / Antic Teatre); Marta Vergonyós (La Bonne); Karina Fulladosa (Sindillar / Sindihogar); Joan Tomàs i Marta Peribáñez. Assessorament en els continguts: Isabel Segura, María Jesús Izquierdo, Carme Valls, Norma Falconi, Milagros Rivera. Disseny d’il·luminació: Ana Rovira, Conrado Parodi. Edició vídeo: Marta Vergonyós. Tècnic de vídeo: Martín Elena. Composició musical i so: Àlex Polls Salvador. Col·laboració en la creació sonora: Ariadna Ruiz de Azúa (Piccola). Coordinació tècnica de so: Mar Zapata. Elaboració de màscares: Olvido Vives. Acompanyament per a l’escena de Tai Chi: Ona Esteban. Fotografia i arts plàstiques: Joan Tomas i Marta Peribáñez. Assessorament d’accions plàstiques: Nicolás Spinosa. Assistència coreogràfica: Ana Leitao / TUDANZAS. Assistència en la direcció escènica: Beatriz Santiago, Paloma Tabasco. Col·laboracions amb escoles: Escola Internacional de Fotografia Grisart i El Timbal (centre de formació i creació escènica). Comunicació: Maria Romero García, Arnau Amadó, Francisca Araújo. Producció: Neus Oriol. Producció executiva: Elisabet Ruiz. Direcció escènica i dramatúrgia: Marta Vergonyós i Marta Galán Sala