Auto(vídeo)biografies
Taller d’escriptura autoficcional i performativa amb Lola Fernández de Sevilla

L’escriptura performativa és aquella que part del fet que les paraules tenen la capacitat de crear i transformar la realitat. Aquest taller d’escriptura està centrat en el treball creatiu i performatiu a partir de materials autobiogràfics, amb la finalitat de promoure l’autoestima en clau feminista. L’objectiu del curs és entrenar-se en l’anàlisis i experimentació pràctica de tècniques pròpies de l’escriptura creativa (tant narrativa com audiovisual), aplicades als nostres propis materials de vida. Analitzarem les seves possibilitats d’exploració, els il·lustrarem amb textos teòrics i de ficció, i realitzarem exercicis pràctics d’entrenament en escriptura narrativa i fílmica. Mitjançant el mitjà de l’escriptura autoficcional arribarem a l’objectiu final: promoure l’autoestima de les participants.

Objectius:
Desenvolupar l’autoestima mitjançant la capacitació de l’expressió escrita i audiovisual.
Experimentar apoderament amb el procés i el resultat de la nostra pràctica creativa.
Produir un quadern de bitàcola o registre creatiu de la nostra actual situació en el món i en la nostra biografia.
Descobrir el potencial creatiu d’allò quotidià.
Distanciar-nos de la nostra pròpia vida per a fomentar l’autorreflexió.
Situar-nos d’una manera creativa davant dels nostres desitjos, necessitats i projectes.

Temari:
Les teves prestatgeries: si llegeixes, escrius.
Jo sóc una altra: de què parlem quan parlem d’autoficció.
La teva memòria com a substrat de la teva escriptura.
Escriptura des del cos.
El lloc des del que millor canta un ocell és el seu arbre genealògic: els llegats.
El teu espai parla de tu: Registre espacial de la teva vida.
Jo sóc moltes: caracteritzant i performant personatges.
El registre fotogràfic com a detonant d’històries.
Escriptura, imatge i apoderament.

El taller d’organitza a partir d’exercicis pràctics de lectura, escriptura i registre audiovisual, i de la reflexió posterior sobre ells. Busquem la participació activa de les components del grup sobre les propostes de treball, que estan dirigides des d’un punt de vista lúdic-actiu. Es dóna prioritat als textos i exemples d’escriptores, fomentant així el pilar de l’autoritat femenina com a base del nostre accés al coneixement i a l’aprenentatge.

Informació pràctica
Màxim 16 alumnes. Taller no mixta. 15h
Del 18 al 22 de juny
De 18h a 21h
Preu: 120 (15% si ets Sòciasimpatitzant, 20% descompte si ets Sòciamiga, usuària del Carnet Jove, o membre del GAC, PROA, AADPC, Dones Visuals i SGAE)

Omple el formulari d’inscripció aquí

Lola Fernández de Sevilla (Madrid, 1982) és dramaturga per la RESAD i també doctora en Filosofia per la UCM. S’ha format amb dramaturgs com Itziar Pascual, Martin Crimp i José Sanchis Sinisterra. El seu conte Cosas que hace Lucía va ser premiat i publicat al 2012 per LesFilanderes de Langreo. Ha escrit la novel·la Las mujeres fuertes, i varis textos dramàtics que han estat estrenats a diferents espais de Madrid: El otro lado (Microteatro por dinero, 2012), Negra es la noche que llega (La Usina, 2013; gira posterior per Brasil i Uruguai amb Acción Cultural Española) i La casa. Una casa (Nave 73 i La Gatomaquia, 2015-16). L’any 2013 estrena a l’Atelierhof Kreuzberg de Berlin el seu monòleg Leonor must die, i al 2016 dirigeix i estrena Ballerina, una obra de teatre gestual dirigida a nenes i nens que realitza la temporada completa a l’Off de La Latina. Els seus textos teatrals Sangre carbón i Ayssa y el árbol han sigut publicats per Eirene Editorial al 2013. Les seves obres La tormenta i /Desayuno/ han sigut publicades per Fundamentos. L’any 2017 participa amb dos contes al volum col·lectivo El señor de las especias y otros relatos (Eirene Editorial). L’any 2014 va ser becada pel Centro Dramático Nacional per a participar a l’Obrador Internacional de la Sala Beckett de Barcelona. Al 2018 guanya el VIII Premi Juan Cervera d’Investigació sobre Teatre per a la Infància i la Joventut d’ASSITEJ-España. Ha col·laborat amb la revista Acotaciones, amb Primer Acto i també amb Pikara Magazine. És codirectora del Diploma universitari “Cuerpo y
Narratividad: Escritura Performativa y Perspectiva de Género” (Universitat Complutense de Madrid) i coordinadora d’Helvéticas Escuela de Escritura. Des de 2008 escriu al blog lamujerque.blogspot.com