Aprèn a escoltar per aprendre a enregistrar so directe.
“El so cinematogràfic serà reconegut per l’espectador com vertader, eficaç i convenient no si reprodueix el so que emet en realitat el mateix tipus de situació o de causa, sinó si verteix, és a dir, tradueix, expressa, les sensacions associades a aquella causa.”
Michael Chion.

Vaig tenir la sort d’aprendre a enregistrar so directe de la mà d’Antoine Bonfantí, pensador, cineasta i mestre del so directe francès. Recordo perfectament escoltar-lo dir “La tecnologia aporta comoditat però deforma l’esperit; abans de triar quin micròfon utilitzaràs i on el col·locaràs, pensa, escolta. Écoute!”
Convençuda de la veritat de les seves paraules, aquest taller us proposa aprendre a escoltar per aprendre a enregistrar.
La idea d’aquest curs és poder connectar la filosofia i les tècniques fonamentals del so directe europeu amb els últims equipaments d’enregistrament digital, des de les noves gravadores semi-domèstiques als multipistes més sofisticats i d’ús estrictament professional. Fer escoltar, apropar-se al so amb una voluntat creativa, inspiradora i tècnicament rigorosa.

Programa
Què escoltem? Què és el so? Nocions bàsiques de física del so i electroacústica bàsica.
L’ona sonora: freqüència, amplitud, alçada i timbre.
Diferències entre absorció, reflexió, reverberació i eco. El coeficient d’absorció.
El codi de temps: 24, 25, 29.97 drop, 29.97 non drop, 30 drop i 30 no drop.
Sutura i soldadura de cables. Cables balancejats i no balancejats.
Problemes habituals en localitzacions naturals i platós.
L’enregistrament i els diferents actors de la cadena de so: el microfonista, vestuari, direcció, fotografia i direcció artística.
Captació de so i registre sonor en diferents equips: del so a càmera, de les gravadores de mà digitals a les gravadores multipista.
La perxa. El micròfon suspès versus el micròfon amagat.

Qui ens ho ensenya?

 

 

 

 

 

 

 


Eva Valiño
(Barcelona, 1969) Sonidista. S’ha format a Barcelona, Nova Orleans i Cuba. Ha treballat amb directores com Icíar Bollaín, amb qui va guanyar el Goya al Millor So l’any 2004 per Te doy mis ojos, i Manuel Martín Cuenca, que va rebre la nominació als Goya per Millor So amb Caníbal el 2014. En paral·lel al seu treball en enregistrament de so directe al cinema, es dedica a la recerca acadèmica i la docència d’expressió sonora en seminaris universitaris. Amb Javier Rebollo ha rebut el Premi al Millor So del Festival de Cinema Mediterrani de Larissa pel curt El equipaje abierto i per En Camas separadas, al Certamen Nacional de Curtmetratges de Medina del Campo. També ha rebut el Premi al Millor So per Adiós, de Nacho Ruiz Solanas.

Informació pràctica
32 hores
Del 8 al 30 de maig
Horari: Dilluns i dimarts de 16:30hs a 20:30hs.
Número d’alumnes: 10
Preu: 250€ (20% descompte si ets sòciamiga). Si es realitza el curs d’Enregistrament de so directe i el de Post producció de so amb Protools, el preu unitari és de 400€.
Matrícula: Descarrega el formulari, omple’l i envia’l a: inscripcions@labonne.org