L’any 2014 La Bonne va iniciar una col·laboració conjunta amb l’ICD per produir una eina de prevenció de violència per adolescents en l’entorn 2.0. Aquesta iniciativa sorgeix arran de la publicació d’un estudi sobre La percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut, que visibilitza que pel 33% de joves entre 15 i 29 anys, el control de la parella es percep com una mostra d’amor acceptable. Quan parlem d’amor, parlem de l’amor romàntic i de la idealització d’aquest, que pressuposa, entre d’altres, la possessió i control de la persona estimada. Partim també de la convicció de què en els nous escenaris es reprodueixen els patrons de sempre. És a dir, ara les xarxes socials són un nou mirall que reflecteix una pràctica intrínseca dels codis patriarcals de control sobre el cos i la vida de les dones, com a forma de consolidació d’una violència estructural, intrínseca també del propi sistema.

«Quan parlem d’amor, parlem de l’amor romàntic i de la idealització d’aquest, que pressuposa, entre d’altres, la possessió i control de la persona estimada.»

 

Partint d’aquesta reflexió i inspirades per l’expertesa de Tamaia, vam començar l’etapa creativa per trobar les eines que existeixen per exercir el control sobre les dones adolescents. Aquestes són, entre d’altres, les xarxes socials i l’entorn 2.0, i tenen la particularitat d’estar a l’abast de tothom. El punt d’inflexió es troba en com les utilitzem i el per a què. Fou prioritària una immersió profunda en el tema per poder clarificar els motius d’aquesta realitat, per enfocar al mil·límetre l’assumpte i filtrar-ne la idea vehicular de l’eina. Durant el procés d’investigació i consulta, consensuat amb diferents expertes relacionades amb la temàtica, vam arribar a dues conclusions: en primer lloc, s’havia de trencar amb la idea de criminalitzar les xarxes; en segon lloc, hauríem de partir d’un enfocament positiu del missatge: la possibilitat d’obrir una porta a una altra manera d’enfrontar-se a aquestes situacions, la de la confiança i seguretat en una mateixa.

«Qualsevol decisió de producció respecte al contingut del vídeo es va fer reafirmant la premissa de dotar d’actitud les adolescents, empoderar-les, i no caure, com suceeix tan sovint, en el victimisme.»

 

D’aquesta manera, s’arribà a descontrol com a ganxo i a desactiva el control com a consigna. Partíem de la voluntat de què aquest missatge central es comuniqués de manera directa evitant un to paternalista, o excessivament institucional. Això explica l’estètica juvenil i urbana de la peça, accentuada amb l’elecció d’una indumentària basada en uns gustos musicals actuals. Una decisió que partia d’una recerca intensiva al voltant dels video-clips més populars entre les últimes generacions, els hits més escoltats i compartits i els efectes virals que més han corregut per les xarxes. Qualsevol decisió de producció respecte al contingut del vídeo servia per reafirmar la premissa de dotar d’actitud les adolescents, empoderar-les, i no caure, com suceeix tan sovint, en el victimisme.

Aquesta eina en format vídeo és el resultat de destil·lar tota aquesta informació i de la immersió i el mètode que ens caracteritza a La Bonne, com a professionals dels diferents àmbits. Tenim la convicció que cal generar projectes i productes culturals d’alta qualitat amb continguts feministes, i així ho hem intentat reflectir: tant amb el tracte curós sobre el tema i el procés de creació del projecte, com amb la nostra implicació com a equip, que entén que els continguts i la forma no poden anar mai deslligats. Seguim, doncs, compromeses en construir i fer aportacions per construir una societat lliure de violència masclista.


DESACTIVA_portada_web_averArticles relacionats: #DesactivaElControl – CRÈDITS