A mitjans del desembre passat vam presentar a la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid el happening col·lectiu “Madremanya, entre lo poético y lo político. La mirada del simbólico que se ríe”. L’esdeveniment, que fou un èxit, és l’inici d’un llarg recorregut de dimensió europea que s’acabarà concretant en un suport transmèdia, que en recollirà els fruits. Està impulsat des de la Bonne i en col·laboració amb Duoda, Sindillar, Resad i Espacio Hermanas Mirabal i Dinamia, entre d’altres.

19734667802_d5b292a8fc_k

Madremanya és un projecte col·laboratiu que genera i posa en joc un nou simbòlic sobre les dones migrades i els treballs de les cures. Neix per treure de l’ombra un dels sectors femenins més invisibles, i ho fa a través de la representació cultural i les vivències del col·lectiu. Tot i això, la fita no és altra que viure-ho com una l’experiència col·lectiva plaent. Dit d’una altra manera, el desenvolupament i la relació són en si mateixos la creació.

S’aglutinen investigació artística i processos col·laboratius sobre les dones cuidadores, les seves pràctiques i realitats, amb ànim de traslladar-ne el context a una representació en diversos àmbits. La transdisciplinarietat és, doncs, un dels pilars de la proposta: les pràctiques mesclen l’àmbit acadèmic, polític, poètic, escènic, audiovisual i de la performance i posa en relació les participants. Són tres els eixos que s’interconnecten:
Històries de vida: intercanvi i recollida d’experiències vitals, històries de vida de dones immigrants, explicades per elles a través de tallers, enregistraments, documentació, fotos.
Reflexions i marc teòric: visió d’expertes i acadèmiques, en forma de xerrades, conferències i seminaris.
Art i cultura: creació simbòlica-escènica dels dos elements anteriors. Cada artista treballa des de la seva disciplina una proposta diferent en diversos formats, que conformarà un mapa. Se’n fa un seguiment documentat i s’enregistra.

La perspectiva intercultural i intergeneracional s’enriqueix amb el suport transmèdia, que connecta i fomenta l’intercanvi entre públics diferents. Aquesta plataforma digital, que allotjarà tot el material que en resulti, dóna cabuda a noves expressions creatives i maneres de relacionar-se amb els continguts, les emocions i els significats generats. Madremanya té efectivament un caràcter global i d’accés “per a tots els públics”, per això és una obra que no deixa de créixer en el temps.

-  OSLC H Cat


Trobareu un àlbum de fotos de Madremanya aquí.