Història / Context

Història/Context

La Bonne té el seu origen en l’Institut de Cultura Popular que va fundar Francesca Bonnemaison a principis del segle XX al mateix temps que la Biblioteca Popular de la Dona (primera biblioteca pública de dones a tota Europa). Després d’una llarga trajectòria de canvis i lluites vàries, la Bonne avui ocupa dues plantes de l’edifici Francesca Bonnemaison, compartint espai amb la Biblioteca, l’Escola de la Dona, i l’Oficina d’Igualtat i Drets Civils de la Diputació de Barcelona.


Els inicis: La Biblioteca Popular de la Dona i l’Institut de Cultura Popular

Al 1909 Francesca Bonnemaison, pedagoga provinent de família burgesa, va fundar a Barcelona la primera biblioteca de dones pública de tota Europa. Junt amb l’Institut de Cultura Popular que va fundar un any més tard, va crear un espai que va esdevenir pioner de la seva època en la formació de les dones –especialment les obreres–; en el desenvolupament del coneixement científic, artístic i manual, i en el foment del seu benestar material i moral. En paraules seves, el seu objectiu va ser crear un “espai on combinar lo útil amb lo agradable“.

francesca14.jpg
“un espai on combinar lo útil amb lo agradable”

De la seu inicial de la parròquia de Santa Ana es va passar al carrer Elisabets. I al 1922 es va inaugurar l’edifici al barri de Sant Pere on actualment conviu amb l’Oficina d’Igualtat i Drets Civils, la Biblioteca Francesca Bonnemaison i l’Escola de la Dona –també fundada per ella.

Etapa fosca: La Sección Femenina de la Falange

A finals de la Guerra Civil Espanyola, la Sección Femenina de la Falange va prendre el control de l’edfici i va establir que a partir de llavors el professorat de l’Institut hauria de ser de la Falange. Davant aquesta situació, les dones de l’Institut van trencar-hi relació, i al 1941 van signar la cessió de tot l’espai a la Diputació de Barcelona amb una clàusula especificant que aquesta s’hauria de fer càrrec de continuar l’obra iniciada per l’Institut de Cultura.

Etapa reivindicació: la recuperació del Llegat Francesca Bonnemaison

Després d’una etapa de canvis en què l’edifici va acollir l’Institut del Teatre, va arribar l’etapa reivindicativa als anys 90 de la mà del moviment feminista de Barcelona: Més de 80 enitats van signar un manifest que reivindicava la recuperació de l’espai com a centre de cultura de dones. Paral·lelament es va obrir un debat per anar definint el perfil del nou centre…

“Volem un espai de dones per a vertebrar i expandir les produccions culturals femenines, tot superant la dinàmica que ha fet que les expressions i produccions de les dones hagin estat històricament amagades, tergiversades, inadvertides, o simplement capitalitzades per altres”.

 

Al 2003 l’Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones va signar amb la Diputació de Barcelona un conveni per a fer ús de dues plantes de l’edifici. Un any després, es va fer la inauguració formal de l’Espai Francesca Bonnemaison.

Nova etapa: La Bonne

Al 2012 el centre va patir les conseqüències de la crisi amb fortes retallades que van fer trontollar la seva activitat. Malgrat les dificultats econòmiques i el context de precarietat global, el Centre de Cultura es va reafirmar en la seva voluntat de continuar amb l’obra de Francesca Bonnemaison i així va iniciar una nova etapa amb un nou nom: La Bonne. El nou projecte s’emmarca dins d’una etapa de nou paradigma social i cultural –en part animat per moviments com el 15M– on es marca una sèrie de nous objectius:

  • Consolidar-se com un espai de trobada, intercanvi i creació de dones dirigit al conjunt de la societat
  • Fidelitzar la mixta i heterogènia Comunitat Bonne
  • Vincular i fomentar la integració de la comunitat immigrada
  • Posar en pràctica una lògica circular en la promoció de la cultura de les dones: Formació > Producció > Difusió > Arxiu
  • Esdevenir un punt de trobada dels diferents feminismes de Barcelona

 


Nota: Aquests objectius són un resum del que es va consensuar en una assamblea extraordinària en la qual van participar més de 60 sòcies. Els objectius sencers es recullen en els Estatuts de la Bonne.